CALIFÒRNIA, EL CANT DE LA TERRA

El 2011, amb la col·laboració de l'”Associació Amics de Gaspar de Portolà”, s’està intentant posar en marxa de nou un antic projecte titulat “Califòrnia, el cant de la terra”, una minisèrie de dos episodis de cent minuts de durada, escrita per Antoni Verdaguer i Jaume Fuster i que va ser l’últim treball literari d’aquest malaguanyat escriptor.

La trama argumental transcorre en l’últim terç del segle XVIII quan, a les ordres del Rei espanyol Carles III, una companyia de militars anomenada dels “Voluntaris Catalans” va anar pujant per tota la costa oest americana, des de Nova Espanya (actualment Mèxic), colonitzant i evangelitzant el que es coneix actualment com l’estat de Califòrnia i que va de Sant Diego a San Francisco, recorregut en què es van fundar més de vint missions – la majoria de les quals encara existeixen – i que actualment conformen el traçat de la autopista A1 que creua Califòrnia de nord a sud.

El capità que encapçalava la companyia era el català Gaspar de Portolà – nascut a Balaguer (Lleida) – i la seva mà dreta el tinent Pere Fages – nascut a Guissona (Lleida) – que van acabar sent, respectivament, el primer i segon governadors de l’estat de Califòrnia. El màxim responsable religiós va ser el frare franciscà, mallorquí, Fra Juníper Serra, principal instigador perquè es fundessin les missions, totes elles batejades amb noms de sants o verges. Poca gent sap que els dos primers governadors de Califòrnia van ser dos militars catalans o que l’origen – tant del nom com de les ciutats – de la majoria de poblacions californianes com, per exemple, (Nostra Senyora de Tots) Los Angeles són fruit d’aquests fets.

El tractament que se li vol donar a la minisèrie és d’aventures – descobriment de noves terres, trobades sovint violents amb els poblats indígenes… – però en un marc històric rigorós i veraç. En realitat es podria definir com un “pre-western”, ja que és just l’etapa anterior (1767-1786) de la qual solen retratar els “westerns” dels que tants exemples ens ha donat el cinema americà i que solen comptar el període en què colons de totes les procedències es desplaçaven a aquestes terres, generalment a la recerca de fortuna. La intenció és obtenir finançament per a la minisèrie a partir dels tres punts d’interès principals pel seu contingut que són: Espanya, Estats Units i Mèxic.

Enllaços: http://www.amicsgaspardeportola.org/

Indis guerrers californians  (disseny de Cristina Rodríguez)
Indis guerrers californians (disseny de Cristina Rodríguez)
Proposta d'un decorat d'una missió californiana (disseny de Josep Rosell)
Proposta d’un decorat d’una missió californiana (disseny de Josep Rosell)